Главные вкладки

    Учебно-методическое пособие по английскому языку для 8-9 классов
    методическая разработка по английскому языку (8 класс) на тему

    В настоящее  время уделяется большое  внимание социо-культурной компетенции при изучении иностранных языков. Мне показалось целесообразным использовать этот подход при изучении темы «Россия» на уроках английского языка.

    Целью данной разработки является активизация знаний, полученных при изучении материала, посвященного знакомству с Россией,  а также развитие умений и навыков просмотрового чтения, чтения с извлечением необходимой информации, говорения и письма.

    Я старалась составить задания и подобрать тексты таким образом, чтобы они с одной стороны активизировали знания, полученные на уроках истории, географии и литературы, а с другой стороны могли тренировать восприятие знакомой или новой информации на английском языке.

    Данная разработка может быть использована и как заключительный урок по указанной теме и как внеклассное мероприятие. Материал может быть полезен и для разработки интегрального урока в рамках развития межпредметных связей.                                                                                                                                      

    Ключевые слова: социо-культурная компетенция, язык как средство  познания, межпредметные связи, внеклассное мероприятие, «Россия».

    Скачать:

    Предварительный просмотр:

    Чтобы пользоваться предварительным просмотром презентаций создайте себе аккаунт (учетную запись) Google и войдите в него: https://accounts.google.com

    Подписи к слайдам:

    Слайд 1

    Учебно-методическое пособие Составитель: учитель английского языка Левандовская Г.В. Урок-проект Тема: «Россия» для 8-9 классов

    Слайд 2

    RUSSIA

    Слайд 3

    Цель – показать учащимся, что английский язык служит не только средством общения, но и средством получения новой информации и средством познания. Задачи → активизация знаний о России , полученных на уроках истории, географии и литературы, → тренировка восприятия знакомой и новой информации на английском языке. Формы тестирования - multiple & open choice, filling gaps, true / false и др.

    Слайд 4

    STATION 1: GEOGRAPHY. DO YOU KNOW OUR NEIGHBOURS? Put the names of the countries boarding on Russia counter clockwise in the correct order beginning from the North. (14 points) Mind the pronunciations. (14 points) - Azerbaijan Belarus China Estonia Finland Georgia Japan Kazakhstan North Korea Latvia Lithuania Mongolia North Korea Norway Poland Ukraine USA

    Слайд 5

    STATION 1 : GEOGRAPHY. Russia is a sea power . DO YOU KNOW THE SEAS? Arrange the seas to the oceans. (13 points) Mind the pronunciations. (13points) The Sea of Azov The Baltic Sea The Barents Sea The Black Sea The Bering Sea The Chukchi Sea The East Siberian Sea The Sea of Japan The Laptev Sea The Norwegian Sea The Kara Sea The Sea of Okhotsk The White Sea The Atlantic ocean: ……………………………………………………………………………………………………………. The Artic ocean: ……………………………………………………………. …………………………………………… The Pacific ocean: ……………………………………………………………. ……………………………………………..

    Слайд 6

    STATION 1 : GEOGRAPHY. 3. Famous Russian explorers . Match the names and the descriptions. (10 points) 1 . V. Bering 2 . S.I. Dezhnyov 3 . A.J. Krusernshtern 4 . N.M. Przhevalsky 5 . Yermark A. He was a navel officer who commanded the first Russian expedition to explore the Pacific Ocean & went around the Earth. After leaving Russia he rounded Cape Horn, crossed the Pacific & visited Marquises Islands. After that he stopped at Kamchatka & visited Sakhalin. Then he went to Canton & made his way through Sundae Strait, circled Mongolia & the Cape of Good Hope & returned to Russia. B. He was a Russian traveler who explored & collected plants & animals of Central Asia. In 1870 he set out from the region around Lake Baikal, traveled through India, Mongolia & crossed the Gobi to reach China. He made some more journeys there. On his last trip he crossed the Gobi into Russian Turkistan & visited one of the largest mountain lakes in the world Ysyk-Kul. He died on the shores of the lake at the town which later renamed after him. His natural history discoveries include the wild camel & the wild horse. C . In 1720 Peter the Great planned an expedition to explore the geography of the Far East. After three years of travel & preparation the Danish officer in the Russian navy put to the sea from the east coast of Kamchatka in the summer of 1728. He sailed through the strait into the Chukchi Sea. He didn’t see the Alaskan coast & wasn’t sure that he had been in the Artic Ocean. D . In 1642 seven ships under the commander of Cossack sailed east from the mouth of the Kolyma intending to go to the Anadyr basin, which was said to be rich in furs. Three of the ships reached the Cape, which later was renamed after him. One of the ships was wrecked there. Running south he got to the Cape Olyutsky. After that they made their way north overland to the Anadyr. Thus he was the first European to sail through the Bering Strait. E. In 1581-82 the Cossack leader crossed the Urals & conquered the Tatar Khanate of Sibir, defeating its leader, Kuchum. In the summer of 1641 they reached the Pacific Ocean. After his eastern expedition the Russian used the route as a new passage round the Taymyr Peninsula for commercial purposes.

    Слайд 7

    STATION 1: GEOGRAPHY. 4. SOME FACTS ABOUT RUSSIA. Fill in correct preposition if necessary. (10 points). Russia covers … almost twice the territory of either the United States or China. Russia borders … Finland & Norway in the northwest. … the East Russia has sea borders with Japan & the USA. Russia displays a variety … landforms and environments. On the basis of geological structure & relief, Russia can be divided .. two main parts – western & eastern – roughly along the line of the Yenisey River. The Russian Plain consists … a series of low, rolling uplands & broad river basins. The northern half of the plain was formerly covered … glaciers. The Central Siberian Plateau lies at heights of 1,000 – 2,300 feet (300-700m) … the Yenisey & Lena river. Russia’s climate is mainly continental, with cold winters & mild warm summers, depending … latitude. The Russians speak … a language belonging to the eastern branch the Slavic language group.

    Слайд 8

    STATION 2: CULTURE 1. QUIZ: True or False? (20 points) 1. Russia is the largest country in the world. 2. The first man to step on the Moon was Leonid Leonov. 3. Before Peter the Great Russian people celebrated the New Year on 1 st September. 4. A.S. Pushkin was born in 1799. 5. “The Little Red Riding Hood” is a Russian folktale. 6. The Great Russian artist Ilya Repin created pictures of marine battles. 7. The Tsar-Cannon on the territory of the Kremlin is the largest bombard by caliber in the world. 8. The author of a patriotic opera “A Life for the Tsar” is Michael Glinka. 9. The oldest Russian university was founded in Moscow in 1655. 10.The XX Olympics were held in Moscow in 1980.

    Слайд 9

    11. Ivan III had a nickname Ivan the Terrible. 12. The Cathedral of St.Basil on the Red Square was built to commemorate the Russiancapture of the Tatar capital Kazan. 13. The Soviet Union fell in 1991. 14. The first president of Russia was Michael Gorbachev. 15. The first Russian space station was destroyed in 2003. 16. The Field of Mars in St.-Petersburg was once the Field of Amusement as it was usedfor festivals & fireworks. 17. One of the oldest Russian Traditions is eating an apple pie during Maslenitsa. 18. In Russia it is considered bad luck to shake hands across through the doorway. 19. Aleksandr Nickolayevich Ostrovsky is a great Russian poet. 20. A great Russian physiologist Ivan Petrovich Pavlov Was awarded the Noble Prise.

    Слайд 10

    STATION 2: CULTURE 2. THE GOLDEN RING Choose the correct word. (9 points) The “Golden Ring” is the name of a tourist route popular with both Russian and foreign lovers of old (0) …. architecture. The route goes through the towns and villages in the north-eastern part of the former (1) …. . The word “golden” means that the towns are museums in themselves. These man-made “stone records of the past have seen historical (2) …. and heroism of the nation. One of the most ancient towns of the “Golden Ring” Pereslavl was founded on the (3) …. river by Yuri Dolgoruky. Another town – Rostov Veliky (now Rostov Yaroslavsky) – has stood on the shore of Lake Nero for (4) …. centures. Uglich is associated in the minds of the Russians with (5) …. tragedy Boris Godunov . The town of Yaroslavl on the Volga was founded on the spot known as the “Bear’s Corner”. The legend says that Prince Yaroslavl once killed a bear here with (6) …. . After Kiev fell to the Lithuanians, Suzdal became the religious center of (7) …. Rus. Many of the oldest (8) …. were there. They are associated with princes Boris and Gleb, Alexandr Nevsky, Dmitry Pozhrsky and tzars’ wives, who, when no longer in favour, were sent to Suzdal. The pearl of the “Golden Ring” is Vladimir with its Assumption Cathedral, which is famous for (9) …. of Andrei Rublev.

    Слайд 11

    (0) a. Russian b. Slavonic c. Ukrainian d. Soviet (1) a. the Kiev Rus b. Russia c. the State of Muscovy d. the Russian Empire (2) a. accidents b. events c. incidents d. evidence (3) a. Dnieper b. Trubezh c.Neva d. Danube (4) a. eleven b. five c. twenty d. sixteen (5) a. Lermontov’s b. Derzhavin’s c. Pushkin’s d. Turgenev’s (6) a. a gun b. an axe c. a revolver d. a grenade (7) a. medieval b. prehistoric c. Modern d. ancient (8) a. fortresses b. palaces c. castles d. monasteries (9) a. sculptures b. columns c. Icons d. stained-glass windows

    Слайд 12

    STATION 2: CULTURE 3. RUSSIA & THE RUSSIANS Choose the correct answer .(12 points) 1. The icon shows: a. St.Nicolas b. St.George c. St.Peter 2 . Kizhi is: a. a museum of modern sculptures b. a museum of wooden architecture c. a wooden fortress

    Слайд 13

    3 . The “Bronze Horseman” monument is situated in: a. -Senatskaya b. -Petrovskaya c. -Decembrists square. 4. The official religion in Russia is: a. none b. Russian Orthodox Church c. Muslims

    Слайд 14

    5. The picture is painted by: a. V.Vasnetsov b. I. Levitan c. V.Surikov 6 . The Monument is situated in: a. Pskov b. Novgorod c. Nizhny Novgorod

    Слайд 15

    7 . The band was organized in: a. 1960s b. 1970s c. 1980s 8. The longest river in Russia is: a. the Amur b. the Volga c. the Lena

    Слайд 16

    9. The Rostrum Column is a former: a. firemen’ watch-tower b. a light house c. a basement for a monument 10. This article was made in: a. Khohloma b. Palekh c. Gzhel

    Слайд 17

    11. The Kalmyk live: a. in Lake Baikal region b. to the west of the Volga river c. in Kamchatka region 12 . She is: a. Catherine I b. Anna Ioanovna c. Catherine II

    Слайд 18

    STATION 2 : CULTURE 4. DO YOU KNOW RUSSIAN CUISINE? Match the names of the dishes with the descriptions. (6 points) T O D A Y*S M E N U SOUPS Borshch ………………………… Okroshka ……………………… .. Shchi …………………………… MAIN DISHES Golubtsy ………………………… Pelmeni ………………………… . Shashlycs ……………………… ... a . a classic Russian barbeque – juicy cubes of lamb pre-marinated in kefir and grilled on skewers over a brazier. Rare, medium or well done to your taste; b . a traditional Russian fresh cabbage or sauerkraut soup. Served in a pot covered with pastry and sour cream; c. roulettes of cabbage, filled with rice, ground lamb and pork; d . a hearty soup made from beets and cabbage. Served with a dollop of sour cream and garlic bread; e . a refreshing cold kvas based soup with chopped fresh vegetables, sausage and meat; f . Siberian ravioli stuffed with ground pork and onion. Served with sour cream and vinegar.

    Слайд 19

    STATION 3: HISTORY. 1. HISTORIC BATTLES. Connect the people, the names of the battles, the dates and the events to make true sentences. Add all necessary words. (16 points) A B C D Alexander Nevsky Battle of Kursk 1709 Defeated Germans Dmitry Donskoy Battle on the Ice 1943 Attacked & captured the Swedish army George Shukov Battle on Kulikovo Pole 1242 Had a victory over Mamai’s forces Peter I Battle of Poltava 1381 Won the greatest tank combat

    Слайд 20

    STATION 3: HISTORY. 2. BORIS GODUNOV. Find true words to make the facts & events true. (15 points) Tsar Ivan the (1) Wonderful / Terrible murdered his (2) youngest / eldest son Ivan. The other son Fyodor was very (3) weak / strong. Power passed to those who were at tsar Ivan’s (4) birthplace / deathbed among whom was Boris Godunov. Zemsky Sobor elected him as the tsar (5) before/ after Fyodor’s (6) birth / death in 1598. Boris Godunov began to (7) destroy / restore the state that had been damaged in Ivan’s time. He reformed the judicial system, reorganized the commerce and sent students to be educated in western (8) Europe / Asia. But he had a lot of difficulties in ruling the country, besides the crop in 1601-02 was very (9) rich / poor. Godunov controlled the situation until the (10) disappearance / appearance of the so-called first (11) True / False Dmitry – tsar Fyodor’s (12) younger / elder half brother. He was a (13) prince / monk who appeared in Poland claiming to be the (14) son / grandson of tsar Ivan IV. The Time of Trouble (15) began / finished.

    Слайд 21

    STATION 3: HISTORY. 3. THE BEGINNING OF ANGLO-RUSSIAN RELATIONS. Complete the text with the proper words. (14 points) The relation between Russia & England goes (1) … to the middle of the 16 th century. (2) … August 23d, 1553, (3) … unknown ship (4) … seen off the White Sea coast near the mouth of the Northern Dvina. It was an English ship, one (5) … the three ships sent (6) … northern Russia (7) … the English Trading Company. The commander of (8) … ship, Richard Chancellor, went ashore & then made his way to Moscow as the (9) … English ambassador to Russia. He was received (10) … Ivan IV. Later the English established a trading company in Moscow. In 1556 Chancellor returned (11) … England. On board (12) … ship there was the first Russian ambassador to London. This was Osip Nepeya who carried (13) … letter of introduction to queen Mary from Ivan IV. This is (14) … the long history of Anglo-Russian relations began.

    Слайд 22

    STATION 3: HISTORY. 4. Outstanding people . Find the names of the people in the word square. (8 points) Y N I L E V I T A N M E N D E L E Y E V A K E E R F X E E K L R U R O S H A L O F A M T S U I V E R E S E P U T I N K O R O Y D O Z A N S L O V A N I W O Q T E V E N T J Z U V A V L O M O N O S O V J 1 . The Russian chemist who developed the periodical classification of the elements. 2. The Russian commander who defeated Napoleon’s army. 3. A Russian poet and journalist. 4. The Russian scientist who created the first Russian spaceship. 5. A Russian scientist awarded the Noble Prize in physics. 6. A famous Russian pediatrician. 7. The Russian poet, scientist and grammarian who is considered the first Russian linguistic reformer. 8. The Russian artist who is famous for painting Russian landscapes.

    Слайд 23

    Keys Station 1 . 1: 1 - n, 2 - e, 3 - d, 4 - j, 5 - k, 6 - o, 7 - b, 8 - p, 9 - f, 10 - a, 11 - h, 12 - c, 13 - l, 14 - i, 15 - g, 16 - q. 2: 1 - a, b, d, 2 - c, f, g, i, k, m, 3 - e,h,l. 3: 1 - C, 2 - D, 3 - A, 4 - B, 5 - E. 4: 1 - , 2 - on, 3 - in, 4 - of, 5 - into, 6 - of, 7 - by, 8 - between, 9 - on, 10 – Station 2. 1: 1 - T, 2 - F, 3 - F, 4 - T, 5 - F, 6 - F, 7 - T, 8 -T, 9 - F, 10 -T, 11 - F, 12 -T, 13 -T, 14 - F, 15 - F, 16 - T, 17 - F, 18 - T, 19 - F, 20 -T. 2: 1 - c, 2 - b, 3 -b, 4 - a, 5 - c, 6 - b, 7 - a, 8 - d, 9 - c. 3: 1 - b, 2 - b, 3 - a, 4 - b, 5 - c 6 - b, 7 - a, 8 - a, 9 - b, 10 - c, 11- b, 12 - c. 4: 1 – d, 2 – e, 3 – b, 4 – c, 5 – f, 6 –a. Station 3. 1: - In 1242 Alexander Nevsky defeated Germans in the famous Battle on the Ice. - In 1381 Dmitry Donskoy had a victory over Mamai’ s forces in the bloody battle on Kulikovo Pole. - In 1709 Russian troops under Peter the Great attacked & captured the Swedish Army in the Battle of Poltava. - In 1943 Russian Army under the command of G.K.Zhukiv won the greatest tank combat in the Battle of Kursk. 2: 1 – Terrible, 2 – oldest, 3 – weak, 4 – deathbed, 5 – after, 6 – death, 7 – restore, 8 – Europe, 9 – poor, 10 – appearance, 11 – False, 12 – younger, 13 – monk, 14 – son, 15 – began. 3: 1 – back, 2 – on, 3 – an, 4 – was, 5 – of, 6 – to, 7 – by, 8 – the, 9 – first, 10 - by, 11 – to, 12 – the, 13 – a, 14 – how. 4:

    Слайд 24

    Игра по станциям «РОСCИЯ» разработана учителями ГОУ СОШ №532 Полозовой О.Л. и Сусловой Ю.В. для учащихся 9-х классов. Y N I L E V I T A N M E N D E L E Y E V A K E E R F X E E K L R U R O S H A L O F A M T S U I V E R E S E P U T I N K O R O Y D O Z A N S L O V A N I W O Q T E V E N T J Z U V A V L O M O N O S O V J



    Предварительный просмотр:

    МЕТОДИЧЕСКАЯ ЗАПИСКА

    В настоящее  время уделяется большое  внимание социо-культурной компетенции при изучении иностранных языков. Мне показалось целесообразным использовать этот подход при изучении темы «Россия» на уроках английского языка.

    Целью данной разработки является активизация знаний, полученных при изучении материала, посвященного знакомству с Россией,  а также развитие умений и навыков просмотрового чтения, чтения с извлечением необходимой информации, говорения и письма.

    Я старалась составить задания и подобрать тексты таким образом, чтобы они с одной стороны активизировали знания, полученные на уроках истории, географии и литературы, а с другой стороны могли тренировать восприятие знакомой или новой информации на английском языке.

    Данная разработка может быть использована и как заключительный урок по указанной теме и как внеклассное мероприятие. Материал может быть полезен и для разработки интегрального урока в рамках развития межпредметных связей.                                                                                                                                      

    Ключевые слова: социо-культурная компетенция, язык как средство  познания, межпредметные связи, внеклассное мероприятие, «Россия».

    План работы.

    Станции

    Задание

    Тип задания

    Цель

    Номера слайдов

    Geography

    DO YOU KNOW OUR NEIGHBOURS?

    Put the names of the countries boarding on Russia counter clockwise in the correct order beginning from the North.

    Matching

    -Активизация знаний по географии России.

    -Отработка правильного произношения географических имен.

    3

    RUSSIA IS A SEA POWER. DO YOU KNOW THE SEAS?

    Arrange the seas to the oceans.

    Matching

    -Активизация знаний по географии России.

    -Отработка правильного произношения географических имен.

    4

    FAMOUS RUSSIAN EXPLORERS.

    Match the names of famous Russian explorers and the descriptions.

    Reading and matching

    -Активизация знаний по географии России.

    -Чтение с извлечением информации.

    5

    SOME FACTS ABOUT RUSSIA.

    Fill in correct preposition if necessary.

    Filling gaps

    Употребление предлогов.

    6

    Culture

    QUIZ.

    True or False

    - Активизация знаний по культуре России.

    - Чтение с полным пониманием текста.

    7, 8

    THE GOLDEN RING.

    Choose the correct word.

    Multiple choice

    - Получение новой информации по культуре России.

    - Активизация лексики.

    9,10

    RUSSIA AND THE RUSSIANS.

    Multiple choice

    Активизация знаний по культуре России.

    11-16

    DO YOU KNOW RUSSIAN CUISINE?

    Matching

    Чтение с полным пониманием текста.

    17

    History

    HISTORICAL BATTLES.

    Matching and sentence building

    -Активизация знаний по истории России.

    - Развитие навыков письма.

    18

    BORIS GODUNOV.

    Find true words to make the facts & events true.

    Choosing the right words

    - Активизация знаний по истории России.

    -Активизация лексических единиц противоположных по значению.

    19

    The beginning if Anglo-Russians relations.

    Complete the text with the proper words.

    Open gaps

    -Получение новой информации по истории и культуре России.

    -Активизация навыков использования языка.

    20

    Outstanding people.

    Find the names of the people  in the word square.

    Word puzzle

    Активизация знаний по истории  и культуре России.

    21

    Работа учащихся может быть как индивидуальной, так и в группах или парах. В конце мероприятия определяется победитель путем подсчета баллов.

    Для проведения мероприятия необходим компьютерный класс  или мультимедийная установка.


    По теме: методические разработки, презентации и конспекты

    Учебно-методический материал по предмету "Английский язык", к учебнику "New millennium English", О. Л. Гроза, 10 класс

    Содержание комплекта Рабочая учебная программа.Календарно-тематический план.Материалы для проведения диагностики, контроля знаний....

    Методическое пособие по английскому языку для 5-9 классов "День семьи, любви и верности"

    Пособие содержит разные виды упражнений по теме "День семьи , любви и верности" для 5- 9 классов.Муниципальное бюджетное общеобразовательное учреждение«Основная  общеобразовательная школа № 100 и...

    Учебно-методический комплекс студента по английскому языку

    Учебно-методический комплекс по учебной дисциплине Иностранный язык (далее - УМК УД) является частью основной профессиональной образовательной программы в соответствии с Федеральным государственным ...

    Методическое пособие по английскому языку для 1 – 2 класса: «Как научиться читать?»

    Методическое пособие по английскому языку для 1 – 2 класса: «Как научиться читать?»...

    Учебно-методический материал для урока английского языка из серии уроков «Дом, милый дом!», направленный на углубленное использование лексических единиц по теме “The places, where we live in; the types of dwellings", построение синонимических рядов.

    Учебно-методический материал для урока английского языка из серии уроков «Дом, милый дом!», направленный на углубленное использование лексических единиц по теме “The places, where we live in; the...

    Учебно-методическая разработка урока по английскому языку в 6 классе

    материал предназначен  для учителей английского языка в качестве технологической карты урока...

    Учебно-методический материал к уроку английского языка по теме "Школа. Любимый предмет" 3 класс

    Задания по английскому языку, которые можно использовать для отработки лексико-грамматических навыков....