Внеклассные мероприятия.

Яппарова Айгуль Вагизовна

Предлагаю вниманию коллег мои разработки сценарий внеклассных мероприятий:

1. Внеклассное мероприятие "Фестиваль английской песни  MUSICAL BOX (Музыкальная шкатулка)" среди учащихся 2-11 классов, который был проведен 14 февраля 2017г. в рамках недели английского языка. 

Цели и задачи:

Учебные  задачи:  развитие межкультурной компетенции, обогащение словарного запаса английского языка, расширение лингвистических знаний и формируемых с их помощью произносительных навыков, развитие умения восприятия иноязычной речи на слух.

Воспитательная цель:  повышение интереса к иноязычной культуре, формирование духовно-нравственной сферы учащихся, изучение национально-культурных особенностей Великобритании,

Образовательная цель:  приобщение к иноязычной культуре, расширение культурного кругозора , развитие творческой активности ,  эстетических вкусов и повышение общей культуры учащихся.

Развивающая цель :  развитие интеллектуальной, эмоциональной и мотивационной сферы личности учащихся и расширение их эрудиции, использование перевода произведений на родной язык для лучшего осмысления и осознания особенностей английского язык.

Оборудование:  компьютерная презентация

2. Внекласное мероприятие в 8 классе на тему: "Food and shopping (Еда и покупки)", который проводился также в рамках  недели английского языка в феврале 2016 г.

 

Скачать:


Предварительный просмотр:

1 ведущий (далее 1 в)

Ladies and gentlemen, our teachers, boys and girls! Good afternoon! It's lovely to meet you here, at our festival, devoting to English music.

2 ведущий (далее 2 в)

Здравствуйте, дорогие гости. Мы рады приветствовать вас на нашем фестивале, посвященном празднику английской музыки.

Welcome to " The Musical box"-a musical program presented by students of school № 129.

Музыкальная шкатулка- так называется наша музыкальная программа, которую подготовили учащиеся школы №129.  

Цени каждый день своей жизни – он прекрасен!. Хорошее происходит сейчас, а ни когда-нибудь! Верь в светлое будущее сегодня! Каждое утро восходит солнце для всех. И каждого освещает и пригревает одинаково.

Прекрасные звуки Мира раздаются для всех желающих слышать. Красота Мира даруется Всем, кто хочет видеть эту красоту. И Мир не устает напоминать, что он любит и дорожит каждым на земле. А то, как видят и как относятся к Миру, нам споют следующие исполнители. Встречайте, на сцене 3 класс с песней Wonderful world

Thank you/ It was  real pleasure to listen to you/

Спасибо. Было очень приятно  вас слушать! Да-а-а-а, время бежит! И к нам на сцену спешит юная леди, Назарова Снежана, с  песней  You  are  raise me up.

В чем смысл жизни? Каждый человек задавался таким вопросом хотя бы раз в жизни.

Удивительная, полная  тайн  и очарования, непостижимая и потому столь притягательная – о ней не расскажешь словами, ее нужно увидеть самому, чтобы попытаться заглянуть в такой необыкновенный  мир и стать на мгновение ее частью.

Встречайте , дуэт Муратова Элина и  Билалова Ралина LUSH LIFE

Only Love can broke your heart so be sure it`s right before you fall

Только Любовь мoжет разбить твое сердце и будь к этому готов прежде чем влюбляться.

People don`t notice  such as crying that goes through life laughing

Люди не замечают как плачет та, которая идет по жизни смеясь.

Об истории еще одной любви нам споют Гаязетдинова  Розалина и Воронина Дарина  в песне Don`t let me down

 Dancing is the art of moving the body in time with the music. Most people dance for fun, but for others it is work. 

Танцы — это искусство движений в такт музыке.  В хорошем танце нет ни одного лишнего движения.  Танец является отличной возможностью, чтобы выразить свои чувства и эмоции. 

Встречайте  аплодисментами ,  победители конкурса «Большие танцы»  6 б класс

Дарья, если бы к тебе сейчас подошел  вооон тот незнакомы парень, и попытался бы , подойдя к тебе, произнести  волшебные слова « Девушка, с вами можно познакомиться?» чтобы ты ответила?

Адель-Адель, очень не хотелось бы ему  говорить НЕТ, но я не умею врать…Давай лучше послушаем, как на такой вопрос ответили бы девушки из6 класса. Встречаем , Кузьмина Азалия и Калмыкова Снежана с песне NO

Пой  моя  гитара, пой!

Ты одна мне верная подруга.

Сколько пережили мы с тобой

Знает только ночь и вьюга!

Гитара- как человеческая душа, передающая послание миру всего через 6 струн

Встречаем талантов нашей школы

Девчонки- умницы, красавицы, да еще и на гитарах играют превосходно

Поддержим их аплодисментами!

Дарья, Do you want to be a perfect???? To do more and  more to achieve your goal….Just like fire…Ты хочешь быть идеальной во всем? Добиваться своего любыми путями… словно пламя?

No? to be a perfect is not my cup of tea. А вот следующие наши исполнительницы словно пламя готовы сжечь все на своем пути. They are so fearless.

 Встречаем аплодисментами дуэт Романова Софья и Яшагина  Юлия   Just like fire

ВЫХОДЯТ ВЕДУЩИЕ - ПЕРВОКЛАССНИКИ

Мальчик

Only love will save the Earth. True love stories  never have endings

Девочка

Только Любовь спасет Мир. У настоящих историй любви нет финалов. А как нужно любить!? Об этом споет Билалова Ралина Love me like you do

Dancing  is a way of life and a way to go! Dance and enjoy what you are doing.

Танцуя, мы превосходим сами себя, становимся более сильными и могущественными, раскрывая свои новые грани и возможности.

Встречаем бурными аплодисментами, танцевальный коллектив  «Фантазия»

Dancing is the hidden language

Every day  brings a chance for you

To draw in a breath

Kick off your shoes and dance

О, танец! Ты –мечты моей стремленье!

Прекрасней ничего на свете нет Чем торжество любви и вдохновенья, !

Оваций восхитительный букет!

Мы приглашаем на сцену Галимову Гульназ с песней Can`t stop the feeling

Oh, Love,Love…So  much  in  these words, We can talk about  love endlessly…But,But, But…Love is not  always  mutual

Любовь, Любовь…Как много в этом слове… Мы можем говорить о ней бесконечно… Но,но,но. Любовь не всегда  взаимна…

The students of 10 th form are invited on the scene

Встречаем , Муратова Элина    с песней  The same old Love

Дарья, скажи мне пожалуйста , чего больше всего хотят девушки?

 Адель, конечно же девушкт хотят, чтобы все было так, как они хотят.

 Встречаем! Очаровательный Дуэт Сайфуллина Влада и Назарова Снежана с песней  Алтын.

Love is… like music of soul. If you are bitter, pessimistic, angry, selfish –outside. Only Love is spoken here.

Любовь – это музыка души. Гоните прочь плохое настроение, пессимизм и печаль – пусть только любовь говорит здесь. И об этом нам споют учащиеся 9 класса,  песня ME TOO. встречайте

ФИНАЛЬНАЯ ПЕСНЯ

Все в музыке смешалось: сомненье и успех,

Находки и потери, Счастливый детский смех!

Шкатулку осторожно поставлю на комод

А сказочная песня куда-то вдаль плывет!

Music brings joy

To all of our  hearts

It`s one of those

Emotional arts

Our program has been finished!

Be happy! Thanks! Good bye!

На этом наш фестиваль подошел к концу. Всем спасибо!

3 -4 классы Let it be , затем все участники выходят на сцену и присоединяются в припеве


Предварительный просмотр:


Подписи к слайдам:

Слайд 1

The musical box

Слайд 4

The musical box

Слайд 7

The musical box

Слайд 11

The musical box

Слайд 14

The musical box

Слайд 18

The musical box



Предварительный просмотр:


Тема: Food and Shopping (Еда и покупки)

Цель: способствовать усвоению и закреплению изученного лексико-грамматического материала.

Задачи:

1. Образовательные:

  1. закрепление грамматических навыков: артикль (a \ an), квантификаторы (much, many, a lot of)
  2. активизация навыков и умений по совершенствованию в говорении (диалогической, монологической речи)

2. Развивающие:

  1. развитие памяти, внимания;
  2. развитие  логического мышления, цельности высказывания.

3. Воспитательные:

  1. обучение навыкам взаимопонимания;
  2. формирование чувства ответственности при работе в группе;
  3. воспитание интереса к английскому языку как средству общения
  4. воспитание способности к рефлексии

Оборудование: Рулетка  (на которой нарисованы страны и национальные блюда этих стран); фальш-купюры стран, представленных на рулетке, макеты продуктов; одна парта должна быть преобразована под прилавок; иголочки; рисунки – национальные костюмы жителей стран, представленных на рулетке, их некоторые атрибуты (платки, разномастные шляпы, крупные серьги и т.д.),  ноутбук, проектор, презентация с названиями стран, изображением национальных костюмов их жителей и национальных блюд, а также любые песни из этих стран и отраженные в презентации слова песен, рецепты национальных блюд, импровизированная кухня.

 Teacher: Hi guys. Relationship continues, the fun begins, and now we are going to discuss "Shopping and the food." Today we have an unusual lesson. Do you like tasty meals?

Pupils: Yes, of course.

Teacher: Great! Let’s start an international culinary journey together! Look at our magic tape measure. It shows the names of the countries and their ethnic food. Now please divide into 5-person teams. Who remembers any counting-out rhyme in English?

One pupil:

Little Miss Tucket

Sits on a bucket

Eating her peaches and cream.

Then comes a grasshopper

And tries to stop her.

But she says, "Go away or I'll scream!"

Teacher: Good, cheerful counting-out rhyme, Railya! Now, each team should count out using this rhyme. The first person who will come out – he or she will be the buyer, the second will be the seller, and the rest – assistants. Let’s begin. One, two, three!

Students divide into the seller and the buyer's team.

Teacher: And now listen to me, please. I will explain you the rules of our game. Please, work in turns. Try to be more open and creative in playing your role, do not forget about new words that you have learned during previous lessons and about grammar rules. So there is a tape measure on the table. The buyer comes to the table, takes the tape measure and turns it. The arrow stops at a country and the national dish of this country. Then we look at the presentation screen and sing a song. Next, the screen displays a list of products for the national dish. The buyer goes to the market and buys products for dishes.

The buyer of the first team comes to the table on which a tape measure lays, takes it in his arms and turns. The arrow stops at "France" and the national dish of this country - "Ratatouille".

A slide on  the screen shows the name of the country and a picture of French national costume.

Both the buyer and the seller dress jackets and tie beautiful scarfs. At this time, the song sounds (Kate Ryan, "Désenchantée"). The teacher offers children to dance. At the end of the song the buyer goes to  the counter market (a special place in the class), there is a  kindly smiling salesman.

Buyer: Hello. I'm going to cook «Ratatouille». So I need:

  • eggplant - 2 pieces,
  • zucchini - 2 pieces,
  • tomatoes - 4-5 pieces,
  • hot red pepper -1 piece,
  • parsley - 2 sprigs,
  • Garlic - 1 clove of garlic,
  • olive oil - 1 liter
  • salt
  • fresh pepper
  • 4 ripe tomatoes
  • Onions - 1 piece
  • Bulgarian pepper - 1 piece
  • sugar - 1 kg.

Salesman: Hello! Great choice. We always have the freshest products. Here they are. Your purchase is 653 euros. Exact change appreciated. Thank you. Come again, please, we will be happy to see you next time!

The buyer goes to the  kitchen (a special place in class). A "Ratatouille" recipe appears on the screen:

«Wash and cut Eggplants into thin circles of 2-3 mm thickness.

Sprinkle salt and let it stand for 20-30 minutes.

Rinse the salt and dry.

Zucchini – wash, dry and cut into the same circles as the eggplant.

Tomatoes – Wash and cut into flakes.

Prepare the tomato sauce.

Onion – peel and finely chop.

Wash peppers, cut the seed box and cut into small cubes.

Tomatoes – Wash, make a crosswise cut, pour over boiling water, peel and grind in a blender.

Put the onion into a frying pan, salt  a little and fry.

Put the peppers and cook, stirring occasionally, for 5 minutes.

Add chopped tomato pulp, salt and pepper, add sugar and mix well

Simmer over low heat, stirring occasionally, for 10-15 minutes

Put half of tomato sauce to the baking dish

Put the vegetables: tomatoes, eggplants, zucchini.

Thus put the vegetables until the whole form will be  filled.

Hot peppe r – wash and cut into small cubes.

Parsley –  wash and chop.

Garlic – peel and finely chop.

Put parsley, pepper, garlic together and stir.

Add salt, sprinkle Ratatouille with chopped herbs, garlic and pepper, and drizzle with oil.

Cover the form with parchment paper and bake for 1 hour

Then put Ratatouille out and wait for 10 minutes

Put the vegetables into a plate and serve with the remaining tomato sauce.»

The pupil carefully reads the recipe  aloud and translates. If he reads without errors, the dish is concerned to be tasty, and the pupil gets «5».

 During the action the team members help each other to put on the costume details, to find products for the dish in the magazine, to  formulate phrases when communicating with  seller.

Then turn passes to the next team. There are 5 countries and, accordingly, 5 national dishes:

France - "Ratatouille" - the song "Kate Ryan" Désenchantée "

Russia - Okroshka - "Oh, moroz, moroz" ...

England - Cornish pasty - the song "We are the Champions" - Queen

Czech Republic - Bramboračka (goulash) - Czech love song - Kéž přijde láska

Turkey - Pilaw - Tarkan song "Kiss, Kiss"

The teams work in turns, until the last team completes its culinary journey.

Teacher: Friends, have you enjoyed our culinary journey? What did you learn from it? What did you like most of all? And what useful things did you get to know?

Students share their views and experiences about the event, summarize.

Teacher: Friends, I want to thank you for a wonderful trip. I am very glad that you liked it. And now it's time to say goodbye. Bye! Have a good day!

Pupils: Bye! Have a good day too!


Предварительный просмотр:


Подписи к слайдам:

Слайд 1

FOOD AND SHOPPING

Слайд 2

FRANCE

Слайд 3

RATATOUILLE

Слайд 4

RATATOUILLE INGREDIENTS: eggplant - 2 pieces, zucchini - 2 pieces, tomatoes - 4-5 pieces, hot red pepper -1 piece parsley - 2 sprigs, g arlic - 1 clove olive oil - 1 liter salt fresh pepper 4 ripe tomatoes Onions - 1 piece Bulgarian pepper - 1 piece sugar - 1 kg. PREPARATION Wash and cut Eggplants into thin circles of 2-3 mm thickness. Sprinkle salt and let it stand for 20-30 minutes. Rinse the salt and dry. Zucchini – wash, dry and cut into the same circles as the eggplant. Tomatoes – Wash and cut into flakes. Prepare the tomato sauce. Onion – peel and finely chop. Wash peppers, cut the seed box and cut into small cubes. Tomatoes – wash , make a crosswise cut, pour over boiling water, peel and grind in a blender. Put the onion into a frying pan, salt a little and fry. Put the peppers and cook, stirring occasionally, for 5 minutes. Add chopped tomato pulp, salt and pepper, add sugar and mix well Simmer over low heat, stirring occasionally, for 10-15 minutes Put half of tomato sauce to the baking dish Put the vegetables: tomatoes, eggplants, zucchini. Thus put the vegetables until the whole form will be filled. Hot pepper – wash and cut into small cubes. Parsley – wash and chop. Garlic – peel and finely chop. Put parsley, pepper, garlic together and stir. Add salt, sprinkle with chopped herbs, garlic, pepper , and drizzle with oil. Cover the form with parchment paper and bake for 1 hour Then put Ratatouille out and wait for 10 minutes Put the vegetables into a plate and serve with the remaining tomato sauce

Слайд 5

RUSSIA

Слайд 6

OKROSHKA

Слайд 7

OKROSHKA INGREDIENTS : Cucumbers radish minced cooked meat boiled eggs scallion dill boiled potatoes (optional ) Kvas (kefir, plain yogurt) PREPARATION : Chop all ingredients until you have a fine-cut salad as seen in the video. Put the salad in a soup bowl, pour kvas or kefir (plain yogurt) over , add a dollop of sour cream, stir and enjoy the soup! If you want to make it a bit more spicy, you either add more onions or you add a bit of horseradish

Слайд 8

ENGLAND

Слайд 9

CORNISH PASTY

Слайд 10

CORNISH PASTY INGREDIENTS: For the pastry 125g chilled and diced butter 125g lard 500g plain flour, plus extra 1 egg, beaten For the filling : 350g beef skirt or chuck steak, finely chopped 1 large onion, finely chopped 2 medium potatoes, peeled, thinly sliced 175g swede, peeled, finely diced F reshly ground black pepper PREPARATION : 1. Rub the butter and lard into the flour with a pinch of salt, then blend in cold water to make a firm dough. Cut equally into 4, then chill for 20 mins. 2. Heat oven to 220C. Mix together the filling ingredients with 1 tsp salt. Roll out each piece of dough on a lightly floured surface until large enough to make a round about 23cm. Firmly pack a quarter of the filling along the centre of each round, leaving a margin at each end. Brush the pastry all the way round the edge with beaten egg, carefully draw up both sides so that they meet at the top, then pinch them together to seal. Lift onto a non-stick baking tray and brush with the remaining egg to glaze. 3. Bake for 10 mins, then lower oven to 160C and cook for 45 minutes more until golden.

Слайд 11

CZECH REPUBLIC

Слайд 12

BRAMBORAČKA (GOULASH)

Слайд 13

BRAMBORAČKA INGREDIENTS : 3 large potatoes, diced into cubes 6 cups of water 1 onion 1 parsnip 8 oz of fresh mushrooms (or use dried mushrooms and soak them 1 hour before using) 4 Tbs of butter 2 Tbs of flour 4 cloves of garlic, minced salt, marjoram, caraway seed fresh parsley , chopped 1/2 cup of diced, fried bacon PREPARATION: Saute finely chopped celery, onion and mushrooms in butter While stirring, gradually sprinkle the vegetable mixture with flour Keep stiring until all of the flour blends in with all of the vegetables Add 1 cup of water and keep stirring for about 30 seconds Add the rest of the water, diced potatoes, caraway seeds and salt Cook until potatoes are tender, about 20 minutes. Add marjoram, crushed garlic, parsley and simmer the soup for 5 more minutes Dish the soup up and sprinkle it with bacon and fresh parsley

Слайд 14

TURKEY

Слайд 15

PILAW

Слайд 16

TURKISH PILAW INGREDIENTS: 3 glasses of rice (750 ml) 3 tablespoons butter 3 glasses of water or chicken stock 2 teaspoons salt PREPARATION : 1: Rinse the rice in a sieve under cold water. Place the rice in a bowl and cover with hot salted water. Let this stand until cool. Wash again thoroughly in cold water and drain. 2: Melt the butter in a saucepan until it just starts to sizzle, before it turns brown. Add the rice and sauté for 2-3 minutes stirring continuously. 3: Pour the stock or water into the pan, bring to the boil, then turn down to simmer on a low heat. Don’t stir the pilav whilst cooking! Cook until the rice has absorbed all the water (10-15 minutes). Add salt and pepper to taste. 4: Take the pan off the heat, and remove the lid. Place a clean kitchen towel over the pot, and then replace the lid. Leave to “brew” for 5-10 minutes. Then serve.