Главные вкладки

    Школьный этап всероссийской олимпиады школьников (5-6 класс)
    олимпиадные задания по английскому языку (5, 6 класс) на тему

    Артюхина Ольга Сергеевна

    разработка заданий повышенного уровня сложности для одаренных детей

    Скачать:

    ВложениеРазмер
    Файл english_contest.docx19.84 КБ
    Файл keys.docx16.1 КБ

    Предварительный просмотр:

    English Contest – 2017/2018

    Forms 5-6

    1. LISTENING (5 minutes)

    You are going to listen to the conversation. Choose TRUE if the statement agrees with  the text, FALSE if the statement doesn’t agree with the text and NOT STATED if there is no exact information in the text. You will hear the tape twice.

    1. Yesterday Fiona bought a lot of nice things.
    1. TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED
    1. Fiona is not tired after shopping

    a)    TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED

              3. Fiona knows a lot about Hyde Park.

    1. TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED
    1. There is a lake in Hyde Park.
    1. TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED
    1. People can go horse riding in Hyde Park.
    1. TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED
    1. Hyde Park has a well-known statue.
    1. TRUE          b) FALSE             c) NOT STATED

    1. READING ( 15 minutes)

    Task 1. Read the text and answer the questions.

    In 1608 an Englishman whose name was Thomas Coryate visited Italy. He liked the country and noted down every interesting thing he found. But there was one thing which he found more interesting than the others. In his diary Thomas wrote “When the Italians eat meat, they use small forks. They do not eat with hands because, as they say, people do not always have clean hands.”

    Before leaving for England, Thomas Coryate bought a few forks.

    At home Thomas gave a dinner party to show the invention to his friends. When the servant brought the steak, he took out a fork and began to eat like they did in Italy.

    Everybody looked at him in surprise. When he told his friends what it was, they all wanted to take a good look at the strange thing. All his friends said that the Italians were very strange people because the fork was very inconvenient.

    Thomas Coryate tried to prove the opposite. He said it was not nice to eat meat with one’s fingers because they were not always clean.

    Everybody got angry at that. Did Mr Coryate think that people in England always had dirty hands? And weren’t the ten fingers they had enough for them?

    Thomas Coryate wanted to show that it was very easy to use the fork. But the first piece of meat he took with the fork fell to the floor. His friends began to laugh and he had to take the fork away.

    Only fifty years later did people in England begin to use forks.

    1. Why did Thomas Coryate bring forks to England?
    1. He wanted to make his friends surprised.
    2. He believed it was not nice to eat meat with fingers.
    3. Forks were beautiful.
    4. He wanted to make business selling forks.
    1. Why did everybody look at Thomas when he began to eat like Italians?
    1. They believed it to be bad manners.
    2. Nobody ate meat with hands in England.
    3. Everybody thought it was an amazing invention.
    4. Nobody had seen a fork before
    1. Coryate friends ___________
    1. began to eat meat with forks at once.
    2. became ashamed of eating meat with their hands.
    3. didn’t like the forks.
    4. didn’t pay attention to the forks.
    1. Why did the first piece of meat fall to the floor when Thomas took it with the fork?
    1. The fork was very inconvenient to use.
    2. The fork was bad.
    3. Thomas was not used to eating with a fork.
    4. The steak was too tough.
    1. When did people in England begin to use foks?
    1. In 1658
    2. In 1568
    3. 1856
    4. In 1685

    1. USE OF ENGLISH (20 minutes)

    Task 1. Read the text and open the brackets 1–12 . The first one is done for you.

    Do you agree Happy Birthday to You (0) is (be) the world’s most famous song? It (1) _____________ (recognise) by just about everyone. In fact somebody probably (2) ________ (sing) it somewhere in the world at this moment! But what are the origins of a tune which (3) __________ (become) so famous?

    In 1893 two teachers Patty and Mildred J.Hill (4) ____________ (write) a song. They (5) ________ (call) it Good Morning to You. They (6)___________ (teach) it to their kindergarten pupils in Kentucky, USA. The children            (7)___________ (find) the song easy to learn and sing.

    The present song (8)_________ (have) the same tune but different words. Millions of people (9) __________ (sing) the song in many different languages every day.

     Not long ago it (10) __________ (be) my birthday. My guests (11)________ (give) me many presents. And I (12) ___________ (be) glad to hear this wonderful song.

    1

    A. is recognised

    B. was recognised

    C. recognise

    D. will recognise

    2

    A. sing

    B. sings

    C. is singing

    D. sang

    3

    A. becomes

    B. become  

    C. is becoming

    D. became

    4

    A. wrote

    B. writed

    C. will write

    D. write

    5

    A. calls

    B. called

    C. will call

    D. is calling

    6

    A. teached

    B. taught

    C. teach

    D. will teach

    7

    A. will find

    B. find

    C. found

    D. founded

    8

    A. is having

    B. have

    C. had

    D. has

    9

    A. sing

    B. sings

    C. is singing

    D. sang

    10

    A. was

    B. were

    C. is

    D. are

    11

    A. give

    B. will give

    C. gave

    D. gives

    12

    A. am

    B. was

    C. were

    D. are

    Task 2. Make the plurals of the nouns

    13. a chair  - ____________

    14. a man   - ____________

    15. a child   - ___________

    16. a deer     - ___________

    17. a mouse  -___________

    18. a bush     - __________

    19. a foot      -___________

    1. WRITING ( 20 minutes)

    Imagine yesterday you arranged to go to the cinema with your friend. Unfortunately, you couldn’t get to the cinema as you had to take your pet to a vet.

    Write an e-mail to your friend.

    In your e-mail you should:

    ̶ explain why you didn’t come;

     ̶ suggest meeting another time;

     ̶ suggest where you could go.

    Write 50–80 words.



    Предварительный просмотр:

    Критерии оценивания и подсчет баллов

    Listening –максимальное количество баллов 6. Задание проверяется по ключам. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. За неверный ответ или отсутствие ответа выставляется 0 баллов.

    Reading - максимальное количество баллов 5. Задание проверяется по ключам. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. За неверный ответ или отсутствие ответа выставляется 0 баллов.

    Use of English - максимальное количество баллов 19. Задание проверяется по ключам. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. За неверный ответ или отсутствие ответа выставляется 0 баллов. В вопросах       13-19 учитывается орфография.

    Writing - максимальное количество баллов 10. Задание оценивается по Критериям оценивания. При подведении итогов баллы за все конкурсы суммируются.

    Максимальное количество баллов за все конкурсы – 40 баллов.

            

    Keys

    1. Listening

    Maximum  6 points

    1. 1.True
    1. 2.False
    1. 3.False
    1. 4.True
    1. 5.True
    1. 6.True

    1. READING

    Maximum 5 points

    Task 1.  

    1. 1. B

    2.D

    3. C

    4. C

    5. A

    1. Use of English

    Task 1. Maximum 12 points

    1.A  2.C   3.D   4.A   5.B   6.B   7. C   8.D   9.A   10.A   11.C   12.B  

     

    Task 2.  Maximum 7 points

    13. chairs

    14. men

    15. children

    16. deer

    17. mice

    18. bushes

    19. feet

    1. Writing - КРИТЕРИИ ОЦЕНИВАНИЯ

    Максимальное количество баллов: 10

    Внимание! При оценке 0 по критерию "РКЗ" выставляется общая оценка 0.

    Решение коммуникативной задачи (максимум 3 балла)

    ОРГАНИЗАЦИЯ И ЯЗЫКОВОЕ ОФОРМЛЕНИЕ ТЕКСТА (максимум 7 баллов)

    Организация текста (максимум 2 балла)

    Лексика (максимум 2 балла)

    Грамматика (максимум 2 балла)

    Орфография и пунктуация (максимум 1 балл)

    3 балла

    коммуникативная задача решена полностью.

    высказывание логично, использованы средства логической связи, соблюден формат высказывания и текст поделен на абзацы.

    лексика соответствует поставленной задаче и требованиям данного года обучения.

    использованы разнообразные грамматические конструкции в соответствии с поставленной задачей и требованиям данного года обучения языку, грамматические ошибки либо отсутствуют, либо не препятствуют решению коммуникативной задачи.

    орфографические ошибки отсутствуют, соблюдены правила пунктуации: предложения начинаются с заглавной буквы, в конце предложения стоит точка, вопросительный или восклицательный знак, а также соблюдены основные правила расстановки запятых.

    2 балла

    Коммуникативная задача решена.

    2 балла высказывание логично, использованы средства логической связи, соблюден формат высказывания и текст поделен на абзацы.

    2 балла В работе имеются 1 – 2 лексические ошибки.

    2 балла

    использованы разнообразные грамматические конструкции в соответствии с поставленной задачей и требованиям данного года обучения языку, Работа имеет 1 – 2 грамматические ошибки.

    незначительные орфографические ошибки, соблюдены правила пунктуации: предложения начинаются с заглавной буквы, в конце предложения стоит точка, вопросительный или восклицательный знак, а также соблюдены основные правила расстановки запятых.

    1 балл

    Коммуникативная задача выполнена частично

    1 балл Имеются отдельные нарушения логики или абзацного членения текста (1-2 нарушения).

    1 балл

    В работе имеются 3 - 4 лексические ошибки.

    1 балл

    В работе имеются 3 - 4 грамматические ошибки.

    1 балл

    В работе имеются 1-4 орфографические и/или пунктуационные ошибки.

    0 баллов

    Коммуникативная задача не решена.

    0 баллов

    высказывание нелогично, не использованы средства логической связи, не соблюден формат высказывания, текст не поделен на абзацы.

    0 баллов

    В работе имеются многочисленные лексические ошибки (5 и более).

    0 баллов

    В работе имеются многочисленные грамматические ошибки (5 и более).

    0 баллов

    В работе имеются многочисленные орфографические и/или пунктуационные ошибки (5 и более).


    По теме: методические разработки, презентации и конспекты

    Школьный этап Всероссийской Олимпиады школьников по обществознанию 10 класс

    Материал для проведение первого (школьного) этапа олимпиады по общестовзнанию для 10 класса...

    Задания для проведения школьного этапа Всероссийской олимпиады школьников по биологии в 6 классе

    Данный материал содержит текст заданий для проведения школьного этапа Всероссийской предметной олимпиады школьников по биологии в 6 классе. Рассчитан на эрудицию детей, проявление повышенного интереса...

    Теоретико-методический раздел содержания олимпиады по физической культуре (школьный этап Всероссийской олимпиады школьников)

    5-6-е классы Конкурсант должен знать содержание раздела примерной программы по физической культуре «Основы знаний о физкультурной деятельности». Конкурсант должен уметь использовать теоретик...

    Олимпиада по физике 2015 – 2016 учебный год (школьный этап Всероссийской олимпиады школьников)

    Олимпиада по физике 2015 – 2016 учебный год(школьный этап Всероссийской олимпиады школьников)...

    Школьный этап Всероссийской олимпиады школьников МАТЕМАТИКА 5 класс 2017- 2018 учебный год

    Олимпиада помогает показать ученикам 5 класса уровень своих знаний...