Материалы по теме "Еда" на английском языке
методическая разработка по теме

Слова, словосочетания, упражнения, диалоги, вопросы, картинки - для уроков и внеурочной деятельности на английском языке.

Скачать:

ВложениеРазмер
Microsoft Office document icon food_and_meals.doc83 КБ
Microsoft Office document icon food_kartinki.doc63 КБ
Microsoft Office document icon kitchen_kartinki.doc59 КБ
Microsoft Office document icon meals.doc28 КБ
Microsoft Office document icon recipie.doc28 КБ
Microsoft Office document icon napitki_kartinki.doc34 КБ

Предварительный просмотр:

FOOD AND MEALS (ПИЩА И ПРИНЯТИЕ ПИЩИ)

restaurant

ресторан

dining-hall  

canteen  

dining-room

столовая

be hungry

be thirsty  

быть голодным

хотеть   пить

eat

кушать, есть

have a meal

покушать, поесть  

have a  bite  

перекусить

menu

the bill of fare

меню

course

блюдо (как еда)

OUR   FOOD  INCLUDES (НАША   ЕДА   ВКЛЮЧАЕТ)

white bread белый хлеб

brown bread черный хлеб

bread and butter хлеб с маслом

toast поджаренный хлеб

hors-d'oeuvre  закуска

appetizer 

meat (fish) salad мясной (рыбный) салат

smoked fish копченая рыба

bacon бекон 

ham ветчина

sausage  колбаса

sausages 

hot  dogs  сосиски

frankfurters   

cheese сыр

egg яйцо

FIRST CQURSE  (ПЕРВОЕ  БЛЮДО)

soup  суп

broth  суп  на мясном бульоне

thin soup    

clear soup   бульон, жидкий суп

thick soup суп-пюре, густой суп

cabbage soup  щи

vegetable   soup   овощной   суп

potato   soup   картофельный   суп

chicken   soup   куриный  суп

SECOND COURSE (ВТОРОЕ БЛЮДО)

beefsteak  бифштекс

chop       

cutlet  отбивная   котлета

hamburger   рубленый   шницель

meat   cake   рубленая   котлета

mushrooms   грибы

macaroni   макароны

cereal pudding каша

porridge жидкая овсяная каша

meat   мясо

beef   говядина

veal телятина

pork свинина

mutton    баранина

rabbit    кролик

chicken цыпленок,   кура

turkey    индейка

duck  утка

FISH (РЫБА)

herring    селедка

lobster   oмар

pike    щука

perch   окунь

pike-perch    судак

sturgeon  осетрина

salmon   лососина,   семга  

caviar  икра

oysters   устрицы

VEGETABLES

beans  бобы

French  beans фасоль

beet  свекла

carrot     морковь

tomato   помидор

cauliflower   цветная   капуста

onion  лук

pea горох

lettuce  салат

THIRD COURSE (ТРЕТЬЕ БЛЮДО)

dessert    десерт

fruit   фрукты

stewed   fruit компот

cream сливки

sour cream сметана, кислое молоко

ice-cream мороженое

pudding пудинг

melon   дыня

water melon арбуз

pineapple ананас

SWEETS  (СЛАДОСТИ)

candy  леденец;   конфеты,  сласти

bon-bon  конфета

chocolate шоколад

jam варенье

honey  мед

biscuit   печенье 

cake кекс, торт,  пирожное

tart   торт,   открытый   пирог 

fancy cake пирожное с кремом и т. п.

pastry   кондитерские изделия  {печенье, пирож ное и т. п.)

pie  пирог (домашний) закрытый, пирожок

FRUIT (ФРУКТЫ)

apple яблоко

apricot    абрикос

banana    банан

peach  персик

pear  груша

plum  слива

grapes  виноград

lemon    лимон

orange   апельсин

tangerine мандарин

pomegranate  гранат

BERRIES (ЯГОДЫ)

cranberry    клюква

gooseberry   крыжовник

raspberry  малина

strawberry  клубника, земляника

cherry   вишня

currant    смородина

DRINKS   (ПИТЬЕ,   НАПИТКИ)

water вода

tea   чай

coffee  кофе

cocoa  какао

to drink or take    

wine вино

beer  пиво

mineral   water   минеральная   вода

ADDITIONAL   WORDS

slice  (piece) of   bread   кусок   хлеба

slice of meat кусок мяса

salt соль

sugar   сахар

lump of sugar кусок сахара

vinegar  уксус

mustard   горчица

pepper  перец

to taste  иметь вкус; пробовать

bitter горький

sweet сладкий

sour кислый

tasteless   безвкусный

tasty  вкусный

delicious    восхитительный,   вкусный

meat or fish may be:

roasted жареный на открытом огне

stewed тушеный

smoked  копченый

tender мягкий,  нежный

tough  жесткий

dry   сухой,   подсушенный

overdone   пережаренный

underdone недожаренный

well   done  хорошо прожаренный 

fried  жареный на сковороде

boiled вареный

to lay the table накрывать на стол

waiter официант

waitress официантка

to wait at table   обслуживать во время еды, подавать к столу

to serve at table                    

table-cloth   скатерть

napkin  салфетка

plate тарелка, dish   блюдо

fork  вилка

knife   нож

spoon   ложка

glass   стакан

saucer   блюдце

wine-glass   рюмка

tumbler   стакан

salt-cellar  солонка

pepper-pot   перечница

mustard-pot   горчичница

sugar-basin   сахарница

tray    поднос

ash-tray  пепельница

to settle  уплатить по счету

to tip the waiter дать официанту на чай

substantial   существенный,   питательный

May I offer you another cup of tea?  Можно предложить Вам  еще  чашку   чаю? 

Will you have some more? He хотите ли еще?

Pass me...  please. Передайте мне... пожалуйста.

May I trouble you for a piece of bread? Могу я побеспокоить Вас передать мне кусочек  хлеба.   (Пожалуйста, передайте мне кусочек хлеба.)         

to take a second helping взять прибавку, вторую порцию

Will you try this? He попробуете ли Вы это!

I would rather not, thank you. Лучше нет, благодарю Вас.

I  have had enough     я сыт, я наелся

I have done very well

Don't stand on (upon) ceremonies, help yourself, please! He стесняйтесь, пожалуйста, берите сами.

Notes

1.  food —еда,  пища,  пищевые продукты; meal —еда принятие пищи, т. е. завтрак, обед, ужин

2.  breakfast — первый завтрак;   в английских  семьях он обычно бывает в 8—9 часов утра и на час позднее в вос кресенье

3.  lunch —второй завтрак, в 1—2 часа дня. Служащие обычно завтракают в ближайших к месту их работы кафе или   ресторанах.

4.  tea — чай,   около  5 часов

5. dinner—обед бывает между 6.30—8 часами. Обед — самая существенная еда за весь день.

При таком распорядке дня, как правило, не ужинают, а пьют на ночь стакан молока с печеньем или сухариками. Англичане привыкли есть довольно часто и каждый раз по нескольку блюд. Но порции у них очень маленькие.

В менее обеспеченных семьях вместо второго завтрака обедают, а вечером ужинают. Еда в таких случаях более однообразна и совсем не изысканна.

6.  toast —кусочек подсушенного белого хлеба

7.  В Англии суп не обязательно является первым блю дом. Первым  блюдом может быть закуска, суп —вторым, рыба—третьим,  мясо—четвертым  и т. д.   по порядку подачи блюд на стол.

8.  porridge —жидкая овсяная каша, излюбленное блю до англичан, ее чаще всего едят на завтрак

9.  Поесть a la carte означает заказать порционное блюдо. Это обычно обходится дорого. Цены в меню указываются за   каждое блюдо отдельно,

Breakfast

A: What do you take in the morning, tea or coffee?

B: I always take tea. And you, do you also drink tea?

A: No, in the morning I prefer a cup of coffee.

B: How many lumps of sugar do you take in your coffee?

A: I usually take two lumps of sugar and have my coffee with milk or cream. Do you take milk with your tea?  

В: In the morning I do, but in the afternoon I prefer a glass of strong tea with a slice of lemon.   

A: What do you eat with your tea?

B: Well, I have some bread and butter or some buttered toast.       

A: Do you eat anything substantial in the morning?

B: Oh, yes, I do. You see, I don't like to take a substantial lunch at my office and therefore I usually have either some ham and eggs or some cereal in the morning. Some times for a change I can have one or two boiled eggs, or a slice of cold meat. I am not very particular about what I eat as long as it is eatable.

Dinner

Usually I have my dinner at home. It is my most sub stantial meal of the day. I come home at four o'clock and say to my mother: "Ma, is our dinner ready? I am ever so hun gry-"Yes, it is. Go and wash your hands," she answers.

My mother is not a young woman, but she does the cooking herself. While I wash my hands, my mother lays the table for dinner. She lays a white table-cloth upon the table, then puts plates, spoons, knives and forks on it. In the mid dle of the table she puts a dish with white and brown bread, a cruet-stand with a salt-cellar and pepper- and mus tard-pots?

I sit down at the table and begin with some kind of ap petizer. If there is none, I take a piece of bread, sprinkle it with salt, smear it with mustard and eat it. Then my moth er hands me a plate of soup. Usually it is cabbage soup, which I like very much. I take a spoon and begin to eat my soup with a good appetite. Yet I seldom take a second help ing of soup.

For our second course we have either fish, or cutlets, or meat cakes, or a chop with potatoes or some other kind of vegetables.

For the third course we have either stewed fruit, or a pudding, or some kind of pie.

On Sundays and particularly on holidays our dinners are somewhat different. We sometimes have salmon, stur geon or caviar for our hors-d'oeuvre. As to the soups, they are the same, either a clear chicken soup with small meat pies or cabbage soup.

For the second course we may have a goose or a turkey. For dessert we often have ice-cream, pineapple or some coffee with apple pie.

Exercises

I.  Practice the dialogue with a comrade.

II.   Retell the  text   "Dinner".

III.  Describe a dinner out attended by you.

Supper

A: At what time do you usually have your supper?

B: Well, I usually have my supper at nine o'clock,

A: What do you have for supper?

B: I eat either a slice of meat with some vegetables, or some meat salad, or a sausage sandwich, or some pudding and then I have a glass of tea with a piece of pie.

A: Do you like your tea strong or weak?  

B: I don't take strong tea in the evening. And you, what do you have for supper?

A: As to me, I eat almost nothing in the evening as I dine rather late.

B: What does your supper consist of then?

A: Oh, nothing substantial. It consists only of two cups of tea with milk and some toast or bread and butter. Sometimes I take either a cheese or a ham sandwich with my tea.

Exercises

I. Practice  the  dialogue with a comrade.

II. Describe your  daily  meals.

III. Answer the following questions:

  1. How many meals a day do you usually have?
  2. At what time do you have your breakfast?
  3. Do you have lunch at home?
  4. What do you have for dinner?
  5. What do you eat your soup with?
  6. What do yon use for cutting meat?
  7. What to you eat fish with?
  8. Do you prefer tea or coffee, after dinner?
  9. Do you take black coffee or do you take milk or cream with it?
  10. Do you usually take your tea strong or weak?
  11. What is a menu or bill of fare?
  12.  Do you like your beefsteak underdone, overdone or just well done?
  13.  What is your favourite course?
  14.  Do you like fish?
  15.  How many courses do you have for dinner?
  16.  Is there a self-service dining-room at your Institute?
  17.  Is it much quicker to take meals at a self-service dining-room?
  18.  Are dinners in your dining-room expensive or cheap?
  19.  How much time do you spend having your dinner in the dining-room?
  20.  What is your opinion about our dining-room?


Предварительный просмотр:

FOOD - ЕДА

bread — хлеб

butter  — масло

sausage — колбаса

ham  — ветчина

porridge — каша

cheese  — сыр

chicken  — курица (о еде)

meat — мясо

fish  — рыба

a sweet — конфета

ice-cream — мороженое

jam — джем (варенье)

Chocolate  — шоколад

honey  — мёд

biscuits — печенье

sugar — сахар

а саке  — торт, пирожное



Предварительный просмотр:

KITCHEN  — КУХНЯ

a kettle  — чайник (для кипячения воды)

a teapot  — заварочный чайник

a cooker  — плита

a cupboard  — шкаф для посуды

a fridge  — холодильник

a stool  — табурет

 

a broom  — веник

a bucket  — ведро

а bin  — мусорное ведро

a sink  — мойка (раковина для посуды)



Предварительный просмотр:

AT MEALS

жарить

A dining table with a table clothA jug

A kettle

A salt-cellar (солонка)

A pepper-box (перечница)

A mustard-pot (горчичница)

 A glass, a cup and a saucer (блюдце)

A plate, a napkin (салфетка)

A knife, a spoon, a fork, a tea-spoon

A teapot

To wipe (вытирать)

To make tea

To pour (наливать)

To peel To scrape (чистить)

To boil (варить)

An apron (фартук)

Mincing machine (мясорубка)

To mince a bit of meat

To slice (нарезать ломтиками)

To mash (разминать)

To whip the whites (взбить белки)

To roast в духовке

To broil на огне

To fry в сковороде

Baking-sheet (противень)

Griddle (метал. форма для тортов)

Baking tins (формочки)

A horse-radish – редька

A turnip – репа

Dill – укроп

A pumpkin – тыква

Radishes – редис

Parsley – петрушка

A cauliflower – цветная капуста

A sunflower – подсолнечник

A snowball tree – калина

A nut-tree – орешник

Corn – кукуруза

Redbilberries – брусника

Daw berries – ежевика

Cranberries – клюква

Huckleberries – черника

Blueberries –голубика

Gooseberries – крыжовник

Lettuce – салат

Eggs

Fried – яичница

Soft-boiled – всмятку

Hard-boiled – вкрутую

You have dined and wined us royally. – We have been dined and wined royally by you.

Слюнки текут. – It makes one’s mouth water.

В основном еду готовит она. – She does most of the cooking.

I am hungry, I am hungry, I am!

Four red tomatoes and ham,

Sweets, cakes, carrots and jam!

I am hungry, I am hungry, I am!

Come to the party!

Don’t be late.

Eat all you want –

But don’t eat the plate!

PIZZA

100 g flour, 25 g butter, salt, 2 tablespoons of milk

Toppings: 2 tomatoes, 50 g cheese, salami, mushrooms, ham.

  1. Oil the pan.
  2. Put the flour and salt into the bowl.
  3. Cut the butter into small pieces and mix them with the flour.
  4. Add some milk and mix into a dough.
  5. Put the dough into the oiled pan.
  6. Put the toppings on the dough.
  7. Bake for about 15 minutes in a hot oven.
  8. Enjoy your pizza.

SCONES

350 g flour, 1 teaspoon baking powder, 75 g butter, 1 cup of milk, 1 teaspoon of sugar, 1 teaspoon of salt, 1 tablespoon of raisins, 1 egg.

  1. Mix the flour and baking powder.
  2. Add sugar, the butter, raisins, an egg and milk.
  3. Roll out the pastry to about 1 cm thick.
  4. Cut into rounds.
  5. Bake 15-20 minutes in a hot oven.

Answer the questions!

  1. What do you usually buy for breakfast?
  2. What do you like to have for dinner?
  3. What vegetables, fruits and berries do you know?
  4. What dairy products do you like?
  5. Who cooks your meals?
  6. Do you help your mother about the house? What do you do?
  7. Do you often go to the confectionery’s? When?
  8. What did you buy yesterday?
  9. Are you going to buy anything today?
  10. Where can we buy vegetables?
  11. What do we call the shop where meat can be bought?
  12. What is sold at the confectionery’s?
  13. What do you usually give your guests for dinner?
  14. What did you give your guests for dinner at your birthday party?


Предварительный просмотр:

RECIPIE

Hamburgers

Ingredients

½ kg (1 lb) minced beef

1 large onion, sliced into thin rounds

1 large tomato, sliced rings

8 hamburger buns

Prepared mustard as needed 2 tbsp vegetable oil or ghee

Mix together:

1 dsp salad oil

1 ½ dsp tomato ketchup

1 dsp Worcestershire sause

1 tsp freshly ground black pepper

1 tsp salt

1 egg

Method

1. Mix salad oil mixture into minced beef.

2. Divide mixture into a round 8 cm (3 inches) in diameter and keep 1 hour.

3. Heat oil in large frying pan, tilting pan so that entire surface is coated. Fry hamburgers 4 at a time, cooking each side for 5 minutes. Remove and fry remaining hamburgers in the same way.

4. Slit buns horizontally in half and heat in oven. Spread bottom round of each bun with mustard, place one hamburger on it, pour some meat juice from frying pan over it, and top with onion and tomato rings. Put a dollop of mustard on hamburger and cov er with top portion of bun. Prepare the re maining hamburgers the same way.

NEW WORDS

minced пропущенный через мясорубку

sliced нарезанный

a bun булочка

mustard горчица

vegetable, salad oil растительное, оливковое масло

ghee топленое масло 

freshly ground свежемолотый

equal одинаковый 

to flatten out выравнивать 

tilt наклонять 

to coat покрывать 

to slit разрезать

an oven духовка

a dollop небольшое количество



Предварительный просмотр:

                       


По теме: методические разработки, презентации и конспекты

Статья "Игровые материалы для уроков английского языка"

Статья содержит игровые задания для использования на уроках английского языка в начальной школе при изучении алфавита....

работа с аутентичным газетным материалом на уроках английского языка

С помощью данного материала и разработанных заданий к нему учащиеся познакомятся с новым страноведческим материалом, научатся обсуждать и анализировать вопросы, затронутые в статье, высказывать ...

Материалы к урокам английского языка

Разные уроки  английского языка...

Дидактические материалы «Словообразование в английском языке» Гурова О.В. учитель английского языка МБОУ г. Владимира «Лицей №17»

Материалы предназначены для учащихся 5-6 классов общеобразовательных школ и школ углубленным изучением английского языка....

Методические материалы для учителя английского языка "Современный английский и спорт"

Методические материалы содержат зимствованную лексику по теме спорт....

Контрольно-измерительные материалы по предмету «Английский язык» к УМК О.В. Афанасьевой, И.В. Михеевой «English. Новый курс английского языка для российских школ» 7 класс

Контрольно-измерительные материалы предназначены для учащихся 7- классов, изучающие английский язык по УМК О.В. Афанасьевой, И.В. Михеевой «English. Новый курс английского языка для российских шк...

Контрольно-измерительные материалы по предмету «Английский язык» к УМК О.В. Афанасьевой, И.В. Михеевой Учебник для общеобразовательных учреждений и школ с углубленным изучением английского языка (10 класс).

Контрольно-измерительные материалы предназначены для учащихся 10-х классов, изучающиих английский язык по УМК О.В. Афанасьевой, И.В. Михеевой Учебник для общеобразовательных учреждений...