Авторская разработка 10 класс
методическая разработка (10 класс)

Ксенофонтова Надежда Викторовна

Национально-региональный компонент " My Yakutia"

Скачать:

ВложениеРазмер
Файл My Yakutia 10th form753.54 КБ

Предварительный просмотр:

Food & Health (Питание и здоровье)

Национальные блюда; здоровое питание

5 текстов

  1. стр. 54, упр. 2, мини-текст о гастрономическом фестивале (не более 70 слов и 500 знаков с пробелами)

“Taste of Yakutia”(within Festival “Winter starts in Yakutia”)  is a popular national food  festival of the indigenous peoples of the North, Russia, Europe. What do you know about it?

The participants of "Taste of Yakutia" are public catering establishments of the city of Yakutsk, headed by their chefs, who in the allotted time period must present traditional and original dishes exclusively from natural, environmentally friendly products-from drinks to first courses of venison, beef, foal and fresh fish

The festival competition featured dishes that incorporated three cultures — Russian traditions, Yakut national products and European cuisine. These are two types of tartare, nelma salad, venison salad, hot appetizer from foal liver, hare pie, Yakut berry sorbet, and two types of dumplings.

Would you like to visit the festival? Why?

Bear Games (Есть ли у нас?- в Якутии нет такого события, предлагаю Мунха) /“Taste of Yakutia”  is a spectacular festival, celebrated for four or five/? days. The indigenous peoples believe that a bear, killed at a ritual hunt, stays alive. It is treated like a guest. People decorate the animal’s paws and claws with beads and rings. They cover its head with a hat and put buttons or coins on its eyes and nose. All relatives and neighbours come along. Up to 300 gigs are played at the festival – songs, dances, short puppet shows and sketches. The table is laid with fish, bread, pies and berries

В Якутске обьявили победителей гастрофестиваля «Вкус Якутии-2020»

Поделиться новостью:

03.12.2020, 22:38

Иван Евсеев

В рамках фестиваля «Зима начинается с Якутии» вот уже седьмой год проводится гастрофестиваль «Вкус Якутии». Нынче мероприятие состоялось в онлайн-формате и участие в нем приняли семь заведений общественного питания Якутска. По итогам жюри присудило Гран-при ресторану «Бекетовъ».

В качестве участников «Вкуса Якутии» выступают заведения общественного питания города Якутска во главе с их шеф-поварами, которые за отведенный промежуток времени должны представить традиционные и оригинальные блюда исключительно из натуральных, экологически чистых продуктов — от напитков до первых блюд из оленины, говядины, жеребятины и свежей рыбы.

Как отметила министр предпринимательства, торговли и туризма республики Ирина Высоких, гастрофестиваль является отличным маркетинговым инструментом для развития в регионе гастрономического туризма, который в последние годы набирает неплохие обороты — туроператоры во многих странах мира включают в основную программу посещения известные рестораны или организовывают отдельные гастротуры. «Гастрофестиваль «Вкус Якутии» ежегодно предоставляет возможность местным шеф-поварам продемонстрировать аутентичные и очень смелые гастрономические изыски, которые туристы не найдут ни в одном другом регионе. Отмечу, что «Вкус Якутии» — это отличный маркетинговый инструмент, направленный на развитие гастрономического туризма. Главным достоинством нашей якутской кухни является использование натуральных, экологически чистых, местных продуктов. При этом наши повара, сохраняя традиции, демонстрируют нам новые вкусовые акценты в знакомых блюдах и оригинальность подачи», — сказала глава Минпреда Якутии.

В этом году гастрофестиваль «Вкус Якутии» состоялся в онлайн-формате и в нем приняли участие семь ресторанов столицы республики — «Kitchen», «Alprana», «Крыша», «Бекетовъ», «Усадьба Атласовых», «Мацури», «Хьюстон». «Я была приятно поражена тем, насколько изысканной была подача блюд, насколько все они были вкусные. Но больше всего меня поразили коллективы заведений, которые следовали одной цели с горящими глазами, воплощая в реальность фантастические идеи», — отметила член жюри, начальник департамента предпринимательства, потребительского рынка и развития туризма окружной администрации Якутска Ирина Седова.

По итогам голосования жюри и экспертов гастрофестиваля, за лучший дегустационный сет лауреатами стали рестораны Kitchen и Alprana, оригинальную рецептуру  блюд — «Хьюстон» и «Крыша», сохранение национальных традиций — «Усадьба Атласовых», оригинальную сервировку и подачу — «Мацури». А Гран-при фестиваля этого года досталось ресторану «Бекетовъ».

«Для нас это стало полной неожиданностью. Мы открылись в феврале и принимаем участие в фестивале впервые. Команда в полном восторге, потому что победы в таких мероприятиях сильно мотивируют», — поделилась управляющий ресторана «Бекетовъ» Мария Мустяцэ. Шеф-повар заведения Андрей Мустяцэ добавил, что на фестивальном конкурсе были представлены блюда, вобравшие в себя три культуры — русские традиции, якутские национальные продукты и европейскую подачу. Это два вида тар-тара, салат из нельмы, салат из оленины, горячая закуска из печени жеребенка, пирог из зайчатины, сорбет из якутских ягод, а также два вида пельменей.

«Уверена, что в следующем году откроется ещё больше талантов, так как сегодня мы с коллегами уже обсуждали возможность расширения географии фестиваля в муниципальные образования нашей республики», — заявила министр Высоких.

Фото: Мария Васильева, ЯСИА

  1. Стр. 55, упр. 7. Текст про World Skills  (https://nationalteam.worldskills.ru/) в регионе или другие конкурсы для лексико-грамматического задания (не более 250 слов, не более 2000 знаков с пробелами)

What is Tastes of Yakutia  Festival like? Who takes part in it? Read and find out.

Ugra/Yakutia is rich in natural foods. It has always     Fame

been (1) … for its plenty of fish, meat and

wild plants/berries.

This has (2) … on the ethnic cuisine                                Affect

peculiarities. The indigenous small numbered

peoples of the North – the Khanty/Yakuts,Evens/Evenks

 and the

Mansi/Dolgans eat a lot of reindeer and elk meat as

well as (3) … kinds of fish – ryapushka/karas’ / pike(щука), ide(язь), starlet(стерлядь),            vary

chebak and white fish – muksun. Both meat

and fish can be boiled/fried/smoked, salted, dried or it may

be eaten raw. Raw frozen meat and fish is

called stroganina. The locals like pies with

fish or some berries – cranberries(клюква/брусника) and red

bilberries(черника)/black currant . They also often have cedar nuts(кедровые орешки).

One of the best delicacies is Sos’vinskaya

Herring( сельдь)/ Kobyai carp. This small silver fish if found only in

the (4) … Sos’va River/Kobyai lakes in the Beryezovsky/ Kobyaiskiy   north

district.

You can enjoy Ugra/Yakutia delicacies during national

holidays, big public and sport events or at a

popular gastronomic festival Taste of Ugra/Yakutia

held in Khanty-Mansiysk/Yakutsk.

This is not just a festival; this is also a skills

(5)… event where the best professionals                     excellent

demonstrate their (6) … to cook unique                      able

dishes of ethnic, Russian and Siberian/European

cuisine. They follow recipes or adapt them as

necessary. They combine and apply various

cooking methods and account for cooking

time. They provide an (7) … and pleasing                 attract

(8) … of the dishes. They demonstrate a real           appear

feel and understanding of the (9) …                           usual

ingredients.

For example, in 2019 the jury and the guests

of the festival were able to try sterlet fried with

potatoes and ceps(белые грибы), pel’meni with muksun, and

muksun smoked on cedar cones (шишки), a burger with

reindeer meat and reindeer meat sausage,

cranberry liqueur and Siberian/Yakutian herbs tea,

cedar nuts in honey and a (10) … dessert with       cream

cranberry sauce and reindeer milk.

During the festival the chefs welcome visitors

to the master classes and clue them on how to

cook national dishes and drinks. Each year

more and more Ugra/Yakutia residents are pleased to

get (11) … cooking skills.                                               use

Everyone can feel the taste of Ugra/Yakutia. This

annual festival is held during New Year

holidays as part of a project Yakutsk/Khanty-Mansiysk

is a New Year’s Capital of Siberia/Yakutia

worldskills

Компетенция «Администрирование отеля» представляет собой моделирование рабочей смены Администратора службы приема и размещения гостей, на протяжении которой, участник взаимодействует с гостями, а также координирует работу служб отеля в стандартных и экстраординарных ситуациях.

Конкурсант чемпионата по компетенции «Администрирование отеля» выполняет работу администратора СПиР (службы приема и размещения- reception and accommodation service personnel), менеджера по бронированию, а также принимает управленческие решения и анализирует статистику. Таким образом, данная компетенция может быть интересна студентам, осваивающим программы Гостиничное дело (гостиничный сервис) СПО, а также бакалавриата и магистратуры ВО. Несмотря на сложность заданий, организация площадки чемпионата для компетенции «Администрирование отеля» не требует сложных технических решений и достаточно недорога в сравнении с другими компетенциями. В связи с этим она идеально подходит для знакомства с профессией и начальной профессиональной ориентации школьников 10-16 лет.

The competence "Hotel Administration" is a simulation of the work shift of the Administrator of the reception and accommodation service, during which the participant interacts with guests, as well as coordinates the work of the hotel services in standard and extraordinary situations. The contestant of the championship in the competence "Hotel Administration" performs the work of the spir administrator, booking manager, as well as makes management decisions and analyzes statistics. Thus, this competence may be of interest to students who are studying the Hotel Business (Hotel Service) programs of the SPE, as well as bachelor's and master's programs of the HE. Despite the complexity of the tasks, the organization of the championship site for the competence "Hotel Administration" does not require complex technical solutions and is quite inexpensive in comparison with other competencies. In this regard, it is ideal for acquaintance with the profession and initial professional orientation of schoolchildren aged 10-16 years.

Бронирование по телефону

Впечатление об отеле начинает складываться не с первых шагов в фойе, а намного раньше — во время первого звонка, чтобы забронировать номер. Как правильно провести бронирование, чтобы хорошо себя зарекомендовать, и какую информацию передать гостю? Давайте узнаем подробнее.

Глоссарий

Для успешного освоения материала рекомендуем вам изучить следующие понятия:

Отель (гостиница)

Средство размещения, состоящее из определенного количества номеров, имеющее единое руководство, предоставляющее набор гостиничных услуг

Бронирование

Это временная резервация за гостем номера в отеле

Up sale

«Повышение продаж». Основная цель апсейла — увеличить сумму покупки, увеличить оборот. Одна из наиболее простых и в то же время эффективных техник увеличения продаж

Cross sale

«Перекрестные продажи». Это техника продаж гостю дополнительных, сопутствующих или взаимосвязанных услуг других структурных подразделений отеля

Расчетный час

Время, установленное отелем для заезда и выезда гостя

Гарантированное бронирование

Вид бронирования, при котором отель ожидает потребителя до расчетного часа дня, следующего за днем запланированного заезда. В случае несвоевременного отказа от бронирования, опоздания или незаезда гостя, с него взимается плата за простой номера, но не более чем за сутки. При опоздании более чем на сутки гарантированное бронирование аннулируется

Негарантированное бронирование

Вид бронирования, при котором отель ожидает гостя до определенного часа, установленного отелем, в день заезда, после чего бронирование аннулируется

Booking by phone

The impression of the hotel begins to take shape not from the first steps in the lobby, but much earlier — during the first call to book a room. How do I make a reservation in order to prove myself well, and what information should I pass on to the guest? Let's find out more.

 Glossary

 To successfully master the material, we recommend that you study the following concepts:

Hotel (hotel)

 Accommodation facility consisting of a certain number of rooms, having a single management, providing a set of hotel services

Booking

This is a temporary reservation for a guest of a hotel room

Up sale "Increase sales".

 The main goal of upsale is to increase the purchase amount and increase turnover. One of the simplest and at the same time effective techniques for increasing sales

Cross sale "Cross sales".

 This is the technique of selling additional, related or interrelated services to the guest of other structural divisions of the hotel

Check-out time

Check-in and check-out times set by the hotel

Time set by the hotel for the arrival and departure of the guest

Guaranteed booking

The type of booking in which the hotel waits for the customer until the check-out time of the day following the day of the scheduled arrival. In case of late cancellation, late arrival or no-show, the guest will be charged for a simple room, but not more than one day. If you are late for more than a day, the guaranteed reservation will be canceled

Non-guaranteed booking

A type of reservation in which the hotel waits for the guest until a certain hour set by the hotel on the day of arrival, after which the reservation is canceled

  1. (стр. 56, упр. 11. 3 мини-текста о различных фестивалях, не более 120 слов и 1000 знаков с пробелами)

Fact File

Yakutia is a developing region with huge natural resources and rapid growth of the population. Also, tourists are attracted by its wild life and traditions of the indigenous peoples. People come to enjoy Yakutia festivals, exhibitions, celebrations and other cultural and sport events and experience its ethnic cuisine

Упр 9

What other festivals besides the Tastes of Yakutia Festival are held in Yakutsk?

упр 10

Work in pairs. Why do you think street festivals are important for the community? Think of a few arguments.

Упр 11

Read what the residents of Yakutia say about their eating habits.

We always have Lessons on Healthy Eating in our school. Nothing comes out of it, because it’s so difficult. However much I try, it’s useless – anyway I head to the shop to buy a chocolate instead of an apple or an orange. I guess it’s not really my cup of tea.

 Polina, 16

 I grew up in a national village Churapcha. Mum liked to cook fatty food. I used to be kind of plump when I left for the city to study. My new friend taught me to cook healthier dishes and I lost weight. Now I tell my mum new recipes.

Ayta, 25

Yakutia is a northern region. It is cold in winter, and we don’t have enough sun in summer. We lack necessary vitamins. That’s why my family and I try to follow healthy eating habits and have more fruit, vegetables and greens. And we don’t forget about sports!

Sergei, 30

  1. (стр. 56, упр. 12 текст про региональный фестиваль для лексико-грамматического задания (не более 220 слов и 1500 знаков с пробелами)

Упр 12

Read the text about the  (Мунха?Игры Дыгына?)Ugra Governor’s Cup International Oblas/ Republican Competitions. What is the idea behind it? Complete the gaps 1–8 with the correct derivatives of the words in capitals. Change if necessary.

Culture and Sport of the Indigenous Peoples

The sun and the fresh air, sincere smiles and (1) … hugs, smell of national dishes and fresh baked goods – this is the atmosphere of а                                                      FRIEND

 a (2) … national holiday Vit Khon to honour the Spirit of Water.   COLOUR

Indigenous peoples of Ugra believe that Vit Khon is a master of all rivers and lakes. That’s why just after the ice on the rivers is broken people give the spirit their gifts, ask him to help them to be (3) … and fulfil their wishes. After that they feel they can launch their boats.   HEALTH

 There is another water festival. It is dedicated to a small boat made of a whole tree trunk – oblas. These holidays are celebrated in Ugra at the end of June at the Ugra Governor’s Cup International Oblas (4) ….  COMPETE

 During this (5) … event hundreds of sportsmen from among indigenous peoples compete to find out who is the best oblas rower.      FASCINATE

Water competitions are followed by (6) … games and ethnic cuisine sampling.  VARY  

 Also, each guest should try national kinds of sport: jumping over the sledges, bow shooting and throwing tyunzyan on khorei (a long rope is to be thrown on a high pole). There is traditional wrestling Nyul Takhli for men and tug-of-war using a stick for women to see who is the strongest and the cleverest. At the end, festival goers enjoy (7) … soup – Fish Soup of Friendship. TRADITION

 Oblas rowing competitions are a calling card and national pride of Ugra. In 2017 this event won a nomination of the Russian Event Awards. In 2018 about 1,000 (8) … from 17 countries of the world visited the festival.    TOUR

МУНХА - праздник у коренных народов

В этой статье мы расскажем нашим читателям о старых традициях народов севера, где к рыбной ловле относятся не как к развлечению, или хобби, а как к добычи пропитания и способу выживания.

MUNHA-a holiday for indigenous peoples In this article, we will tell our readers about the old traditions of the peoples of the north, where fishing is not treated as an entertainment or hobby, but as a means of obtaining food and survival

Все ждут с нетерпением результат сегодняшней ловли

Мунха в переводе на русский язык означает "Невод". Эта массовая рыбалка на которую выходят целыми деревнями, а потом делят улов. Уловы, обычно, получаются огромные, доходят до нескольких тонн.

Munch translated into Russian language means "Net". This is a mass fishing that whole villages go out to, and then share the catch. The catches are usually huge, reaching up to several tons.

Участники праздника Мунха

Мунха - это не просто рыбалка, или заготовление рыбы на зиму - это целый обряд, праздник. Выходят на тонкий лед всем подселением, от самых юных ребятишек, до пожилых стариков и женщин. Все в приподнятом настроение, такое событие - радость для якутов.

Объектом ловли чаще всего является карась. Именно он входит в зимнее основное "рыбное меню" каждой якутской семьи.

Munha is not just fishing, or harvesting fish for the winter - it is a whole rite, a holiday. They go out on thin ice with the entire population, from the youngest children, to the elderly old men and women. Everyone is in high spirits, such an event is a joy for the Yakuts. The object of fishing is most often crucian carp. It is included in the winter main "fish menu" of each Yakut family.

Улов делится на кучки для каждой семьи

Мунха проводится обычно в первых числах ноября. Зависит от погоды и толщины льда. Для успешной рыбалки нужно, чтобы лед был тонкий - с 2-3 ударов пробивался пешней. Важно, чтобы шум, который издают рыболовы хорошо проходил под воду, тем самым загоняя рыбу в невод.

Суть рыбалки в том, чтобы с огромной акватории озера согнать рыбу в одно место, где установлен подледный невод, затем целиком, с одного раза, поднять всю рыбу.

Munha is usually held in the first days of November. Depends on the weather and the thickness of the ice. For successful fishing, it is necessary that the ice is thin - with 2-3 strokes it breaks through on foot. It is important that the noise that fishermen make goes well under the water, thereby driving the fish into the seine. The essence of fishing is to drive the fish from the huge water area of the lake to one place where the ice net is installed, then completely, from one time, raise all the fish

Рыбалка непростая, суеты не любит. Нужна длительная подготовка. Сперва выдолбить множество лунок и полынью (чардаат, ойбон), через которую будут тянуть "мунха". Установить, расправить невод под водой, вырубить огромные шесты (нырыы), которыми будут создавать шум и муть участники мероприятия. Это рыбалка не на один час. Зато и результат такой ловли кормит потом всю зиму деревню.

Fishing is not easy, does not like fuss. We need long-term training. First, hollow out the many holes and wormwood (chardaat, oibon), through which will pull the "munkha". Install, spread the seine under water, cut down huge poles (nyryy), which will create noise and turbidity of the participants of the event. This is not a one-hour fishing trip. But the result of such fishing then feeds the whole winter village.

Когда все подготовления завершены, невод установлен на месте, десятки рыбаков от мала до велика встают на свои позиции сплошной полосой протяженность в пару сотен метров. По команде все вместе, начинают загон. Огромными шестами ударяют по тонкому льду, создавая мощный акустический шум - рыба, конечно же, в шоке от такого, и хочет скрыться, начинает уплывать в нужном направлении для загонщиков.

When all the preparations are completed, the seine is installed in place, dozens of fishermen from small to large stand in their positions in a continuous strip of a couple of hundred meters. On command, all together, start the corral. Huge poles hit the thin ice, creating a powerful acoustic noise-the fish, of course, is shocked by this, and wants to hide, begins to swim away in the right direction for the beaters.

Загон начался

Тут нужен богатый опыт. Поэтому пожилые рыбаки руководят женщинами и детьми. Как часто, когда стучать по льду, в каком направлении, где создавать муть в лунках, чтобы рыба не пошла назад. Вообщем - целая наука!

Следует отметить, что такую ловлю проводят на одном озере раз в несколько лет. Чтобы популяция успела восполнится. Мудрые якуты понимаю и уважают мать-природу, иначе кушать потом будет уже нечего

You need a lot of experience here. Therefore, elderly fishermen manage women and children. How often, when to knock on the ice, in which direction, where to create turbidity in the holes so that the fish does not go back. In general - a whole science! It should be noted that such fishing is carried out on one lake every few years. So that the population has time to replenish. Wise Yakuts understand and respect mother nature, otherwise there will be nothing to eat later.

«Игры Дыгына» — самое зрелищное спортивное состязание Ысыаха Туймаады

В этом году за звание победителя «Игр Дыгына» будут бороться 12 самых сильных, ловких, быстрых и подготовленных спортсменов республики: 9 спортсменов, прошедшие отборочные состязания в 2018 году, а также победитель и призеры «Игр Дыгына – 2017».

Спортивное состязание проводится в целях пропаганды здорового образа жизни, популяризации национальных видов спорта.

В течение двух дней 23-24 июня в местности «Yс Хатыҥ» спортсмены будут состязаться по семи видам:

23 июня с 18.00 часов на спортивной площадке начнутся состязания «Yс төгүл үс», «Тутум эргиир», «Мас тардыhыы»;

24 июня с 12.00 часов в Центре кумысопития «Тунах» начнутся состязания по стрельбе из лука, бегу на 400 м., борьбе хапсагай, переноске камня.

«Yс төгүл үс» — три прыжка «кылыы» (на одной ноге), припрыжка «ыстанга» (с ноги на ногу), три прыжка «куобах» (на двух ногах). Прыжки производятся с разбега, последовательно, без остановки. Места определяются по лучшему результату из трех попыток.

«Тутум эргиир» (якутская вертушка) – участники захватывают палку двумя руками с конца и упирают палку в углубление. Не меняя первоначального захвата, прогибаясь, переступая ногами, должен выполнить поворот кругом и вернуться в исходное положение. На выполнение упражнения дается одна попытка. Победителем становится тот, кто сделал большее количество поворотов.

Мас тардыhыы – соревнования проводятся без учета весовых категорий, с выбыванием после двух поражений. Положение ног на старте произвольное.

Якутская национальная стрельба их лука – дистанция мишени 35 м. Каждый участник выполняет по одному выстрелу по мишеням: «куобах» — 4 очка, «кус» — 6 очков, «тииҥ» — 10 очков, каждому участники дается по две попытки. Победителем становится тот спортсмен, который набрал наибольшее количество очков по сумме двух попыток.

Бег на 400 – количество забегов зависит от числа участников, места определяются по лучшему результату.

Борьба хапсагай – проводится без учета весовых категорий, с выбыванием после второго поражения. Соревнования проводятся по действующим правилам борьбы хапсагай.

Переноска камня – учитывается наибольшее расстояние перенесенной тяжести, при этом захват и подъем тяжести произвольный, поднятие камня на плечи запрещается. На подготовку и подъем дается две минуты.

Определение победителя в общем зачете производится по наименьшей сумме очков, набранных в каждом виде программы, чемпион и призеры отбираются на финальные состязания «Игры Дыгына – 2019».

Победители и призеры состязаний награждаются памятными медалями и ценными призами.

"Games of Dygyn" — the most spectacular sports competition of Ysyakh Tuymaada

This year, 12 of the strongest, most agile, fastest and prepared athletes of the republic will compete for the title of the winner of the "Dygyn Games": 9 athletes who passed the qualifying competitions in 2018, as well as the winner and prize – winners of the "Dygyn Games-2017".

The sports competition is held in order to promote a healthy lifestyle, popularize national sports.

Within two days on June 23-24 in the area of "Us Hate" athletes will compete in seven types of:

On June 23, from 18.00 hours, the competitions "Us togul us", "Tutum ergiir", "Mas tardyhiy" will begin on the sports ground»;

On June 24, from 12.00 o'clock in the Center of kumysopitiya "Tunakh" competitions in archery, 400 m running, hapsagai wrestling, stone carrying will begin.

"Us togul us" — three jumps "kylyy" (on one leg), a jump "ystanga" (from foot to foot), three jumps "kuobah" (on two legs). Jumps are made with a running start, sequentially, without stopping. Places are determined by the best result of three attempts.

"Tutum ergiir "(Yakut turntable) – participants grab a stick with two hands from the end and rest the stick in the recess. Without changing the initial grip, bending, stepping with his feet, he must perform a turn around and return to the starting position. One attempt is given to complete the exercise. The winner is the one who made the most turns.

Mac Tardieu – competitions there are no weight categories, with elimination after two defeats. The position of the legs at the start is arbitrary.

Yakut national shooting them with the bow, the distance of the target is 35 m. Each participant performs one shot at targets: "kuobah" — 4 points, "kus" - 6 points, "tiiҥ" - 10 points, each participant is given two attempts. The winner is the athlete who scored the most points on the sum of two attempts.

400 run – the number of races depends on the number of participants, places are determined by the best result.

Wrestling hapsagay – held without weight categories, with the elimination after second defeat. Competitions are held according to rules of wrestling hapsagay.

Carrying a stone-the greatest distance of the transferred weight is taken into account, while the capture and lifting of gravity is arbitrary, lifting the stone on the shoulders is prohibited. Two minutes are given for preparation and lifting.

The winner in the overall standings is determined by the lowest amount of points scored in each type of program, the champion and prize-winners are selected for the final competitions of the "Dygyn Games-2019".

Winners and prize-winners of competitions are awarded with commemorative medals and valuable prizes

  1. (стр. 63, текст про региональный деликатес, не более 450 слов и 3000 знаков)

The Republik Sakha –Yakutia has unique historical, cultural and natural resources. This is especially true of its great history and untouched nature as well as the cultural heritage of the  indigenous Ob’ Ugric peoples (Обские угры). For this reason, the particular identity of the region has become an original brand. This branding extends to historical and architectural monuments in addition to nature’s bounty(щедрость). The diversity of fauna, fish resources and wild foods and the ways of cooking them means that many dishes and food products can only be found here. For example, whitefish, pine nuts, red bilberries (брусника), herbal tea, cometics made of deer antlers are unique to the area and are produced under the brand Made in Yakutia. Furthermore, whitefish is the only freshwater herring in the world. It is found in the Northern  parts of the  River in the Anabarskyi, Spednekolymskyi districts and is a Yakutia delicacy. The national cuisine of the Yakutian northern peoples is like a Rubik’s cube (Yakut diamond/ polar lights) multicoloured and patchy(неоднородный) because of the different ethnic groups. It changes with the seasons but it remains unique. The Northern peoples live off what nature provides them and their main food resources have always been fish, meat and vegetables. There is a lot of different fish in the rivers and lakes, the animal world in the forests is diverse, and the taiga is rich in berries and mushrooms. One of the main riches of Yakutia is the water and all its inhabitants. If all the rivers in the area were combined their total length would be 100,000 (1.5 mln) km! There are more than 42(40) kinds of fish in the rivers and lakes. That’s why the local peoples – the Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs are born fishermen. Fish has always been and still is the most reliable and regular source of nourishment for them. The Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs ate fish every day in the summer. They used to give fish to their babies so they would learn the taste of fish at their mothers’ knees. They also use fish as presents and treats for their guests. Hunting was a year-round source of meat for the the Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs peoples, too. The elk is the biggest animal in the northern latitudes followed by the reindeer and their meat is a popular food. The main way to cook elk or reindeer meat was to boil it. People used to eat the meat with grease, taken from the boiling broth with pieces of bread. From time to time the Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs had to hunt bears. It is a sacred animal and so every part of it was used and every trace of the kill was put into the fire even the blood-stained snow or soil. The the Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs never stored the bear meat (called ? vatnut), they ate it all at once in a special Bear Festival. Herbal tea is a popular drink among the the Evens, Evenks, Dolgans, Yukagirs peoples. Herbs are put into boiling water separately or together with tea. People use ivan-tea/red bilberry leaves rosebay and leaves of different berries such as blackcurrant, bilberry, strawberry and red bilberry. Root and sepal of the wild rose(чашелистик дикой розы )also are used. Another natural drink loved by the Northern peoples is birch juice or birch sap.(,березовый сок) This sweet, nutritious, refreshing drink is considered to be healing ( исцеляющий), but it is only possible to collect it in spring time.


По теме: методические разработки, презентации и конспекты

авторские разработки уроков для 6 класса по предмету МУЗЫКА

разработки уроков для учащихся 6 классов с позиции временного отношения к музыке :музыка прошлого настоящего и будущего ....

авторские разработки уроков для 6 класса по предмету МУЗЫКА

разработки уроков для учащихся 6 классов с позиции временного отношения к музыке :музыка прошлого настоящего и будущего ....

авторские разработки уроков для 6 класса по предмету МУЗЫКА

разработки уроков для учащихся 6 классов с позиции временного отношения к музыке :музыка прошлого настоящего и будущего ....

Авторская разработка урока "Снятие мерок" в 6 классе школы VIII вида

Авторская разработка урока по теме "Снятие мерок" в 6 классе школы VIII вида, презентация к уроку и три презентации индивидуальных (дифференцированных) заданий. Можно использовать и в старших классах ...

Авторская разработка внеклассного мероприятия для 8-11-х классов. Тема: «О времена, о женщины»

Авторская разработка внеклассного мероприятия для 8-11-х классов, учителя английского языка - Багдасарян Сусанна Георгиевна мероприятие проведено 25.02.2011 г.  Тема: «О времена, о женщины» ...

Авторская разработка внеклассного мероприятия для 8-11-х классов. Тема: «A Bit of British History. Wales»

Авторская разработка внеклассного мероприятия для 8-11-х классов, учителя английского языка - Багдасарян Сусанна Георгиевна мероприятие проведено 30.04.2010 г. Тема: «A Bit of British History. Wal...

Методическая разработка: Креативный подход музыкального руководителя в процессе организации праздников и развлечений в детском саду на примере авторской разработки «Сказка на букву «С» или Сегодня Сабантуй!».

Деятельность музыкального руководителя в детском саду предполагает организацию занятий, развлечений и праздников, в основе которых заложено творческое начало.Результативность педагога во многом опреде...